Chatten


chat.GIFVeel kinderen geven de voorkeur aan een systeem waarmee ze zelf kunnen bepalen met wie ze chatten. De term die we hiervoor gebruiken is ‘Instant Messaging’. De oudste vorm van Instant Messaging is ICQ. (Dit spreekt men uit als: I Seek You, oftewel ‘Ik zoek je’). De populairste variant van dit programma is MSN (Microsoft Network).


Er zijn websites waar je het programma kunt vinden waarmee je kunt ICQ-en en MSN-en. Deze twee systemen zijn niet compatible, dat wil zeggen dat je geen gebruik kunt maken van ICQ als je MSN-software hebt, en omgekeerd kan dit ook niet. Instant Messaging is net zo snel en net zo direct als chatten in een chatbox. Veel mensen noemen MSN-en overigens ook gewoon chatten.

Wel is MSN veiliger dan een chatbox, omdat je zelf bepaalt met wie je wilt communiceren. Je beslist zelf welke contactpersonen je toevoegt aan je persoonlijke contactlijst en je bepaalt zelf met wie daarvan je wilt kletsen. Het instant messaging programma zorgt ervoor dat je altijd kunt zien wie er van je eigen contactlijst online is (of komt), en je dus zelf kunt beslissen met wie je contact wilt opnemen.

De enige manier waarbij er een onbekende op de contactlijst kan komen te staan, is als het kind, door eigen onzorgvuldigheid, zelf deze persoon heeft toegevoegd. Instant Messaging programma's zijn tevens erg handig om gemakkelijk muziek, foto's en tekstbestandjes door te sturen naar klasgenoten. Lastige chatters kunnen geblokkeerd (geblockt) worden, zodat zij niet zien dat jij online bent, en dus geen contact met je op kunnen nemen.

Kinderen moeten dus leren hier zorgvuldig mee om te gaan.