De gevolgen


Wat zijn dan de gevaren waaraan een kind bloot staat in de virtuele wereld van het net? Natuurlijk: de digitale kinderlokker, de nachtmerrie van elke ouder. Op Internet wordt het 'hawking' genoemd: pedofielen die als roofvogels boven kinder-sites hangen, contact leggen met kinderen die hun e-mail adres prijsgeven, en hen uitnodigen voor een ontmoeting in de echte wereld; het kan voorkomen dat mensen zich voor iemand anders uitgeven en zo met kinderen in contact komen. Pedofielen doen zich op het net soms voor als kinderen en proberen een afspraakje in de echte wereld te maken. Het is op internet immers heel makkelijk om een andere identiteit aan te nemen. Bijvoorbeeld de identiteit van een 11jarig kind.

Intimidatie

Daarnaast kan chatten soms heel intimiderend zijn, wanneer het taalgebruik grof wordt, of als er scheldpartijen ontstaan, of als er seksuele insinuaties gedaan worden. Het komt vaak voor dat pedofielen die zich totaal anders voordoen dan wie ze werkelijk zijn, het kind/de jongere met wie ze chatten via de webcam willen zien. De webcam is een camera die op de computer aangesloten wordt om foto’s te maken of direct videocontact te leggen.

Risico's

Hackers(zie ook het onderdeel hackers van deze wiki) en nachtmerrie's: 'echt vervelende en nare' ontmoetingen behoren ook op internet tot de mogelijkheden; allerlei figuren lopen daar immers rond, die ook gemeen of kwetsend kunnen zijn. Het risico is groter naar mate je in contact treedt met onbekenden en naarmate er persoonlijke informatie gegeven wordt waar anderen misbruik van kunnen maken. Die persoonlijke informatie kan ook wel eens onvrijwillig gegeven worden.
Ook op het technische vak kan Instant Messaging gevaren met zich meebrengen. Er kunnen gemakkelijk virussen meeliften en de Instant Messaging software is nogal gevoelig voor hackers. Het is belangrijk om goede wachtwoorden te gebruiken en de beveiliging in de gaten te houden. Het is ook erg belangrijk om antivirus-software op de computer te installeren.

Kinderen opvoeden tot verantwoordelijke Internet-gebruikers gaat dus verder dan hun hand vasthouden bij het surfen. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat het Internet meer is dan een digitale televisie met wat meer kanalen dan je gewend bent; het is een leefgemeenschap, net als het echte leven.