Geschiedenis

MIT.jpg
Waar komt het begrip ‘hacker’ eigenlijk vandaan? De term ‘hacken’ is ontstaan bij studenten van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Oorspronkelijk was de term hacken slang voor het vinden van een makkelijke snelle, oplossing voor een technisch probleem.

Een hacker was iemand die zulke oplossingen probeerde te vinden. Dit is dus meer hacken in de technische zin, en de term hacken had volgens hen verder niets te maken met het kraken van computerbeveiligingssystemen; zulke mensen werden ‘crackers’ genoemd. de mensen van het MIT en een aantal experts maken op deze manier nog steeds een onderscheid tussen de termen hacker en cracker. Voor veel zogenaamde crackers is het echter de gewoonte om zichzelf ook als hacker te bestempelen.

De meeste mensen gebruiken tegenwoordig de term hacken als synoniem voor computercriminaliteit. Mensen denken bij een hacker vaak aan een computerfanaat die de hele dag op zolder achter zijn computer zit om proberen in te breken in de computersystemen van grote bedrijven en/of overheden.

Dit stereotype beeld is ontstaan doordat de handelingen van deze zogenaamde ‘hackers’ veel aandacht kregen in de media en ook door een aantal films die over dit onderwerp gingen, zoals de films WarGames en The Net. Dit beeld is lang niet altijd terecht, want lang niet alle hackers zijn op deze manier te typeren.

Op de betreffende pagina(zie navigatie links) wordt uitgelegd wat voor soorten hackers er zijn, en wat het verschil is tussen deze 'soorten' hackers.