Persoonlijke profielen


Het is onder de jongeren heel populair geworden om een persoonlijk profiel aan te maken, waarop je een foto van jezelf en allerlei gegevens over jezelf plaatst. Van schoenmaat tot seksuele voorkeur. Denk hierbij aan websites zoals www.sugababes.nl, www.cu2.nl en www.hyves.nl. Met deze websites kunnen met name tieners en pubers verkondigen dat ze bestaan. Ze hebben totaal geen moeite met het invullen van 100 vragen over zichzelf. Zoals al eerder aangegeven, zijn dit vragen van lichaamsmaten tot seksuele voorkeuren en seksuele ervaringen. Zolang ze geen 06-nummer invullen, lijkt het wat onschuldig.

Maar ze moeten zich wel bewust zijn van de mogelijke risico’s.
De meeste ouders weten niet dat hun kinderen dit doen, en daarom is het voor kinderen goed om er op school over te kunnen praten, met bijvoorbeeld andere leeftijdsgenoten die zelf misschien ook een eigen persoonlijk profiel beheren. Bovendien zou het goed zijn om als volwassene, met deze kinderen te praten over de manier waarop er met zulke websites geld wordt verdiend. Op deze websites is het namelijk mogelijk om je eigen profiel te ‘promoten’ via een ticker-tape (soort lichtkrant) op de site. Dit gaat d.m.v. het sturen van een smsje, en dit kost gauw 1 euro per sms.

Identiteiten

Verder zou het goed zijn met deze kinderen te praten over ‘het spelen’ met identiteiten. Het is namelijk maar de vraag of alle foto’s die op een site geplaatst worden, ook werkelijk van de bijbehorende personen zijn. De risico's van dit soort sites zijn groot: te veel persoonlijke informatie prijsgeven die herleidbaar is naar jezelf, en klakkeloos geloven wat iedereen over zichzelf vertelt. Ook fungeren dit soort sites als een magneet op personen met minder frisse bedoelingen.