Phishing & Pharming

Phishing
is een methode die vaak wordt gebruikt door internetcriminelen voor identiteitsfraude. Met deze methode worden mensen gelokt naar een 'valse' versie van een website waar mensen normaal naartoe zouden gaan. Het doel van phishing is om achter de gebruikersnaam en/of wachtwoord van het slachtoffer te komen, waarmee de hacker vervolgens aan de haal gaat. Slachtoffers worden vaak via een email met het verzoek om zogenaamd "de inloggevens te controleren" naar de valse website gelokt.

Pharming is als een hacker ervoor zorgt dat het dataverkeer die iemand heeft met een bepaalde server omgeleid naar een andere server zonder dat diegene het in de gaten heeft. Net als bij phishing komt de internetter dan zonder dat hij zij het weet op een andere versie van de website terecht(gamaakt door de hacker). Dit is mogelijk door een kwetsbaarheid in de serversoftware.

De beste manier om jezelf tegen deze methoden van fraude te beschermen is om goed op te letten terwijl je aan het surfen bent op internet. Ga niet te snel in op verdachte e-mails ook al lijken ze soms te zijn van bijvoorbeeld je bank of een andere site/service waarvan je lid bent. Ga eerst na of de bank inderdaad om deze gegevens zou vragen voordat je z'on mail beantwoord. Als vuistregel kan je er vanuit gaan dat een site nooit zomaar om je gegevens zal vragen via email, omdat ze deze gegevens meestal zelf wel hebben.

Daarnaast is het belangrijk om tijdens het surfen erop te letten dat het webadres(te vinden in de adresbalk in de internet browser) de juiste is, om te voorkomen dat je op een 'valse' website terecht komt. Gelukkig word je hierbij ook steeds meer geholpen door websiteontwikkelaars. In het geval van banken die werken met internetbankieren is het bijvoorbeeld al normaal dat er als waarschuwing staat vermeld wat het goede webadres is. Toch blijft waakzaamheid en oplettendheid erg belangrijk als je surft op het internet.