Gevaren van hackers

veilig-internet-gebruikersaccountskopie.png

Er zijn heel veel verschillende manieren waarmee een hacker een gevaar kan zijn, zowel voor een particulier als voor een bedrijf.

Zo kan een hacker bijvoorbeeld een programma op de computer zetten waardoor hij/zij achter bepaalde wachtwoorden op een netwerk kan komen. Hiermee kan de hacker dan vervolgens toegang krijgen tot bankaccounts, wachtwoorden van (bedrijfs)accounts, en dergelijke. Vooral de zogenaamde ‘black hats’(zie soorten hackers) houden zich met dergelijke praktijken bezig. Deze soort hacken kan erg schadelijk zijn en is vooral voor bedrijven een gevaar(dit kan een bedrijf veel geld kosten).

Vaak zijn hackers in staat om in te breken omdat mensen niet goed weten hoe ze zichzelf moeten beschermen tegen zulke aanvallen: ze hebben alleen een standaardbeveiliging op de computer staan en daardoor zijn deze computers kwetsbaar voor aanvallen van hackers.

De oorzaak

De oorzaak van de meeste succesvolle aanvallen van hackers is echter te vinden bij het doelwit zelf. Bij bedrijven proberen hackers bijvoorbeeld achter geheime informatie te komen door middel van het manipuleren van de mensen binnen het bedrijf. Een mens is namelijk veel makkelijker te ‘kraken’ dan een computersysteem. Er zijn een aantal methoden die hackers gebruiken om achter privé-informatie te komen. Zij doen zich voor als een ander, beloven een beloning of proberen in te spelen op het medelijden om zo informatie bij mensen los te peuteren.

Uit een onderzoek uitgevoerd ter gelegenheid van de infosecurity-beurs in Londen blijkt dat maar liefst 71% van de werknemers hun pc-wachtwoord al opgeeft voor een chocoladereep! En meer dan de helft van de ondervraagde personen geeft aan hun wachtwoorden te geven aan iemand die zich voordoet als iemand van de IT-afdeling. Daarnaast is uit dit onderzoek gebleken dat werknemers vaak voor de hand liggende wachtwoorden gebruiken, wat de beveiliging ook niet ten goede komt.

Een andere methode die hackers vaak gebruiken is(klik op de link voor meer informatie):