Inleiding


U heeft er vast wel over eens iets over gehoord: hackers die in staat zijn om in te breken in computers en hiermee gevoelige informatie weten buit te maken.

Een voorbeeld: Een van de bekendste hackers ter wereld, Kevin Mitnick, wist in te breken in de systemen van bedrijven als Dell, Compaq en zelfs het Pentagon. Hij maakte hierbij gevoelige informatie buit, onder andere geheime broncodes van software. Hiervoor heeft hij uiteindelijk vijf jaar in de gevangenis gezeten.

Een ander voorbeeld: mensen die met behulp van zogenaamde 'trojans' kunnen bijhouden wat andere mensen doen en in staat zijn om op die manier allerlei 'spam' naar anderen te versturen, wat niet alleen vervelend is maar ook verlies van persoonlijke gegevens en tot gevolg kan hebben, wat natuurlijk erg vervelend is.

Maar wat zijn hackers eigenlijk precies en zijn ze eigenlijk wel zo gevaarlijk als vaak wordt gedacht? In dit deel van de wiki leg ik uit wat een hacker eigenlijk precies is en wat zij(kunnen) betekenen voor de veiligheid op internet. Hieronder staan de links naar de verschillende pagina's in de wiki.